Saturday, May 5, 2007

Hitler oli ateisti!

Yksi uskovaisten lempiargumenteista ateismia vastaan on muistuttaa Natsi-Saksan ja Neuvostoliiton olleen ateistisia valtioita, mikä teki niistä murhanhimoisia tappokoneistoja (tämä klassikko on tainnut esiintyä jo tämänkin blogin kommenteissa).

Argumentissa on muutama ongelma, joita yritän tässä tuoda esille.

Ensinnäkin, suurin massamurhaaja on tietenkin Jumala itse, hänhän tappoi kaiken maanpäällisen elämän suurella tulvallaan, koska huomasi että "ei perhana, ei tästä nyt oikein tullut semmoinen, kun etukäteen ajattelin, joku tässä nyt meni pieleen..."
No, itse en osaa olla kuvitteelliselle hahmolle tästä vihainen, uskovaisten ehkä pitäisi olla.

Hitlerin Saksa:

1. Natsit eivät perustelleet holokaustia ateismilla. Tämä on oikeasti merkittävä ero esimerkiksi inkvisitioon/ristiretkiin yms. verrattuna. Tämä on merkittävä ero nykyajan terroristeihin. He kertovat meille, ad nauseam, tekevänsä tekonsa jonkun jumalan nimeen. He perustelevat tekonsa pyhillä kirjoituksilla ja uskontonsa opeilla. Toki, poliittisen korrektiuden nimissä ollaan aina valmiina etsimään "monimutkaisia, taloudellisia, historiallisia ja poliittisia syitä" tekojen takaa. Näillä voi olla osuutensa, mutta uskonsotaa käyvien oman tunnustuksen mukaan he tekevät kaiken jumalan nimissä (Mikä on muuten se kaikkivaltias jumala, joka jatkuvasti tarvitsee kuolevaisten suojelua, kuolevaisia pitämään puoliaan ja käymään sotia puolestaan? Ihmetyttää...)

2. Natsi-Saksa, tai Hitler itse, ei ollut rationalisuuten perustuva valtio/henkilö. Hitler ja hänen lähipiirinsä uskoivat astrologiaan, perustelivat tekojaan ja valtaansa joskus Kohtalolla, joskus myös jumalalla. Hitler puhui itsestään välillä katolilaisena. Eikä katolinen kirkko missään vaiheessa, ei edes sodan jälkeen, julistanut yhtään natsia pannaan tms. (Tätä voi verrata siihen, että vielä niinkin myöhään kuin 1948 paavi katsoi aiheelliseksi lisätä Descartesin Meditations -kirjan kiellettyjen kirjojen listaan. edit: Mein Kampf ei koskaan joutunut tälle listalle. Luulisi, että paavilla olisi ollut pahempiakin kirjoja/tekoja tuomittavana?) Natsismi oli täysin irrationaalinen, osittain mytologiaan ja myytteihin perustuva, sokeaa uskoa ja uskollisuutta vaativa oppi. (Kuulostaako tutulta?)

3. Mikä sai saksalaiset mukaan hirmutekoihin? Hehän olivat sentään kristittyjä! (Tämä unohdetaan usein, kun puhutaan siitä, kuinka kristityt ovat moraaliltaan ylivertaisia...)
Kristinusko oli vuosisatoja istuttanut saksalaisten mieliin mitä mielikuvituksellisempia tarinoita juutalaisten, Jeesuksen tappajien, pahuudesta. Katolinen kirkko antoi tämän kaiken jatkua aikana, jolloin sen vaikutusvalta oli suurimmillaan ja harhaoppisia muuten poltettiin hyvinkin herkästi. Tämän jälkeen natseilta ei vaadittu kovinkaan suuria ponnisteluja kansan vakuuttamiseksi juutalaisten pahuudesta.
Kansallissosialismi ja uskonto.


Ja samat asiat pätevät myös Neuvostoliittoon: irrationaalisuus, dogmatismi, henkilökultti, uskonnollinen anti-semitismi...

No comments: